Boudoirfotografering 19 mars!

19 mars kommer jag att annordna en bodourdag tillsammans med makeupartisten Linda. Vi har bokat ett hotell och kommer kunna ta emot 6 blivande brudar eller andra tjejer som tycker att det vore en rolig grej! Mer info finns här

Semesterhälsning!

Här kommer en semesterhälsning från Jokkmokk! Vi har åkt flera mil på skidor, tagit långa promenader, gått på vintermarknaden och grillat halloumi över öppen eld. Supermysigt att vara ledig med familjen och bara njuta och vara ute i naturen!

Men får erkänna att jag saknar jobbet 😉

Tillbaka igen på måndag!

Sherrie & Brodie, dag 3!

Jag vaknade flera gånger i natt av hagel som piskade mot rutorna och vinden som tjöt kring husknutarna. Det är kört, tänkte jag i mitt stilla sinne. I morgon kommer vi inte kunna fotografera över huvud taget, det är totalt tvärkört. Tanken var att vi skulle träffat Sherrie och Brodie kl 7 för att åka till södra Island, men eftersom vädergudarna inte var på vår sida sköt vi fotograferingen till senare.

Vi hämtade upp dem utanför deras hotell vid 12:30, så himla söta och gulliga! De stod där och väntade med vandringsryggsäckar och glatt humör. Eftersom planerna ändrades hade vi egentligen ingen aning om vart vi skulle, utan började med att åka till Islands minsta vattenfall, Elliaardalur. Vädret växlade mellan superblåst, snöstorm och fantastisk sol som sken genom molnen.

På vägen dit hade vi sett ett par fantastiska berg en bit bort, och vi bestämde oss för att försöka ta oss åt deras håll – kanske kunde vi få lite mer Island-känsla där trots att vi inte hade möjlighet att lämna Reykjavik.

Det blev ett litet äventyr eftersom vi inte hade någon aning om vart eller hur vi skulle åka, men med hjälp av våra ögon och Brodies gps lyckades vi ta oss närmare. En helt fantastisk scen öppnade sig framför oss och bergen höjde sig över vägen likt tornande kungar. Wow!
Vi svängde av vägen och tog oss ner i ett bostadsområde och började utforska. Det var helt tomt på folk och vinden ven omkring oss. Sherrie och Brodie var förvånade över hur lite människor det var i en så vacker natur – på alla turist tourer de varit på tidigare hade det varit galet mycket folk överallt och nu var vi helt ensamma!

Sherrie och Brodie hade med sig en egen kamera och filmade hela vägen, så roligt!

Vi hade jätteroligt och såg väldigt häftig natur, himlen och vädret ändrades hela tiden, ibland såg man bergen och ibland försvann de i snöstorm, hagel och moln. Det var verkligen en upplevelse! På en femöring ändrades naturen framför oss och vi fick verkligen ett smakprov på Islands nyckfulla väder. Trots det älskade vi varje stund och passade på att ta hur mycket bilder som helst!

Jag vet inte om det syns, men på den högra bilden är det hagelstorm av värsta klass! Bilderna är tagna med ca 3 sekunders mellanrum!

Sherrie och Brodie var verkligen jätteroliga att fotografera och umgås med, vi hade så roligt och trevligt! Mellan bilderna på dem, och medan de värmde sig i jackorna passade jag på att ta några bilder på Emma, och hon några bilder på mig.
Här är Emma i hennes fina, nya islandströja, i morgon ska vi försöka ta lite mysiga bilder på varandra innan det är dags att flyga hem. Det ska bli jätteroligt, vi har tänkt åka till Blå lagunen.

Det började snart mörkna, och vi avslutade fotograferingen på en svart stenstrand, mini-Vík kändes det som, kanske vår variant av Vík eftersom vi inte lyckats ta oss ifrån Reykjavik. Tog några supermysiga bilder på Sherrie och Brodie innan stormen slog till mot oss igen, den här gången så hårt att vi fick lov att avsluta för dagen och ta oss tillbaka till bilen. Tror även att alla (utom jag som var dyngsur i svett, jag hade klätt på mig alldeles för mycket) var rätt kalla och klara för dagen.

Med tanke på de förväntningarna vi hade i morse när vi gick upp, fick vi en helt underbar dag! Vi fick se Island för första gången och ett smakprov på den fina naturen och vädret. Jag fick mersmak och vill verkligen verkligen komma tillbaka hit och besöka alla de platser vi inte hann med. Helt fantastiskt <3

Utsikterna inför i morgon ser ju bra ut!

Vi var precis på turistbyrån och frågade om råd inför fotograferingen i morgon – kunde vi åka söder ut? NEJ. Kunde vi åkte till Thingville national park? NEJ. Mannen bakom disken upprepade samma mening om och om igen medan han tittade skeptiskt på de två svenska tjejerna med kameror runt halsen. ”Its a storm.” ”But we need to take pictures, if we drive slow?” ”Its a storm.” ”But if we check so the roads are not closed and are super careful?” ”Its a storm.”

Så utsikterna för i morgon är:
”Its a storm.”

Kvällsbilder i mörkret

På kvällen begav vi oss ut för att ta bilder i mörkret, jag hade med mig både stativ, blixt och Emma men bestämde mig för att försöka fotografera utan blixt så mycket som möjligt. Det blåste, stormade och hade börjat snöa så vinden ven omkring oss, men vi knatade ut ändå.
Första planen var att fotografera skridskorbilder vid en fantastisk isrink full med vackra lysen, men den var tyvärr nedsläckt och stängd. Istället styrde vi stegen ner mot Harpa, vilket visade sig vara en väldigt bra idé!

Lamporna från konserthuset sken med massor av olika färger och sepglades i den blöta marken. Annie och Liam var helt fantastiskt fina i skenet och bara stod där och lös tillsammans. Såå mysiga!

Jag har inte fotograferat så mycket i mörker tidigare, men det var verkligen någonting jag älskade och kommer göra mer av i framtiden!

Storm i Reykjavik och fotografering

Den viktiga dagen var här! Vi vaknade upp, taggade som bara den till vad som uppenbarligen var motsattsen till solsken och fågelkvitter – det vill säga fullskalig storm! Vi insåg genast att det inte gick att åka till Vík och södra Island som vi planerat, vägarna dit var alldeles för svåra och bilar hade tydligen blåst av vägarna och utför klippkanter.
Vi laddade om, ändrade planeringen och började morgonen med att springa ner till butiken bredvid vandrarhemmet och köpa islänska tröjor, japp vi behövde verkligen springa för regnet piskade och blåsten ven. Jag köpte en mörk med fina mönster som jag verkligen älskade, men den kostade nästan 20.000 islänska kronor. 20 tusen! Galen valuta.

Såhär mysig var butiken:

Efter det tog vi oss till mataffären och försökte handla dagens lunch – med en vegeterian och en som är allergisk mot allt var det inte direkt en dans på rosor. Efter mycket kämpande lyckades vi få ihop någonting som mer eller mindre såg ut som lunch. Vi rusade ut till bilen i regnet och åkte för att hämta upp Annie och Liam, paret från USA som bokat mig på Island.

När vi hämtade upp Annie och Liam utanför deras hotell tänkte man ju att nu hade vinden kunnat avta och regnet sluta. Gjorde det det? Näpp inte ett dugg! Vi åkte till konserthuset Harpa och var där tills det ljusnade utomhus och två timmar till. Det var verkligen typ världens ballaste byggnad med superhäftig architektur! Glas, speglar och fönster överallt som vette ut mot ett stormande hav. Emma tog några häftiga bilder behind the scenes på när jag fotograferade Annie och Liam.

Kolla in:

 

När det hade ljusnat försökte vi oss på några snabba bilder nere vid havet, men det gick inte att stå upp Liam klamrade sig fast i Annie så att hon inte skulle blåsa bort och jag välte gång på gång där jag satt på knä. Vi gav upp den idén ganska kvickt, folk omkring oss höll i saker för att inte blåsa bort eller ramla och vi stod där, några meter från vattnet och tog bilder. Galna fotografer!
Vi valde istället att ta bilen in mot stan istället, precis när vi hoppade in och höll på att fixa med gps’en kom det en vindby så att det kändes som att hela bilen skulle följa med! Har aldrig varit med om någonting liknande.

I stan gick vi runt och fotograferade street art (Liam var väldigt förtjust i det!). Det fanns så mycket fin konst och jag blev verkligen förvånad över hur mycket coolt det finns i Reykjavik! Vi tog även bilder mitt i stan (och hittade den där balla skylten på bilden under, en översättning från isländska till engelska) och tog bilder i stan och vid kyrkan. Vi hade tänkt åka upp i kyrktornet men kön var hur lång som helst så det blev inte så. Någonstans mellan kyrkan och bilen hör jag Emma skrika bakom mig, hon typ blåser bort tillsammans med sitt pannband. Helt galet!

Vi avslutade förmiddagens fotografering med att ta bilder vid Islands minsta vattenfall. Det var absolut inte 60 meter (ja kanske 60 cemtimeter om ens det) men det var i alla fall ett vattenfall. Sedan åkte vi tillbaka till vandrarhemmet för att vila några timmar innan det var dags att gå ut och ta kvällsbilder.

Första dagen på Island!

I mitten på oktober bokade ett par mig för förlovningsbilder på Island, avtal skrevs, flygbiljetter bokades och planeringen började. Idag, två dagar efter julafton är det dags för avfärd!

Med mig har jag Emma, en annan fotograf som kommer assistera mig under fotograferingarna och även vara chaufflör på Island. Flygresan gick jättebra, men sedan började äventyret!
När vi skulle hämta resväskorna hakade bandet upp sig, och det tog säkert 30 minuter innan vi lyckades få tag på dem. Eftersom personalen hade kafferast eller så fick vi stå som två tyngdlyftare och kasta upp bagage som flög av bandet. När vi äntligen lyckades få tag på våra välfyllda resväskor var det dags att börja leta efter biluthyrningsföretaget. Vi släpade väskorna genom de polerade flygplansgolvet och letade förbrillt efter rätt bilföretag – det var lättare sagt än gjort. Med lite hjälp får vi veta att företaget vi bokat fanns utanför flygplatsen. Vi går mot dörrarna och tittar ut… jaa.. Island gjorde i alla fall skäl för sitt namn. Det var snöstorm!

Aja, tappra svenskar som vi är drog vi på oss jackorna och stretade ut i blåsten, stormen och snön. Vägarna var moddiga och väskorna vart säkert tio tusen gånger tyngre. Långt där borta såg vi ett antal lysande märken som skrek om massor av olika biluthyrningsfirmor. Perfekt tänkte vi, dit går vi. Vi gick och gick i modden, släpade de där tunga väskorna och snön fastnade i hjulen så att de gled som i gelesmet. När vi äntligen kom fram insåg vi snabbt en sak, vi var fel. Det fanns massvis med olika företag, men inte det vi hade valt. Efter ett antal telefonsamtal, springande runt hus och blöta som två dränkta katter lyckades vi få hjälp och hittade äntligen till bilfirman.

Biluthyrningen gick smidigt och vi kom snart till bilen. Precis innan vi skulle åka kommer en kille springande mot oss – excuse me can I please go with you? I forgot my drivers licens!
Killen såg inte ut som varken en seriemördare eller ninja så vi sa ja. Och vips hade vi en fransk militär som hette Henry ihopvecklad i baksätet tillsammans med all packning. Det vart en rätt trevlig biltur till Reykjavik, även om ingen av oss kunde läsa karta och Henrys gps helst ville att vi skulle åka åt andra hållet.

Vi släppte av Henry vid hans hotell och luskade oss på något vis vidare till vårat eget. Efter incheckning tog vi oss ner på stan och käkade middag för 4000 isk. Valutan känns ganska absurd!

Nu ligger vi i sängen och laddar inför en mycket spännande fotografering i morgon med paret från Californien. Ska bli så kul!

Bastian och hans mamma

Idag kom Bastian och hans mamma till studion mellan allt julfix och mys. Vi busade och skojade och hade jätteroligt! Vilket litet charmtroll det där barnet är alltså.

Bastian är 9 månader och har blivit fotograferad hos mig en gång tidigare – eller nästan två! Även en gravidfotografering när han fortfarande låg i mammas mage.

Presentkort!

Sitter och fixar med presentkorten som ska skickas innan jul. Mammor, farmödrar, morbröder.. ja det har varit många nära och kära som velat ge bort en av de finaste presenterna man kan ge bort. En fotografering <3

Älskar att skriva ut små personliga presentkort och så in det i fina askar! Alla askar blir unika och ingen är likadan.

Sista beställningsdag av presentkort för att få dem hemskickade är 15 december, men efter det kan ni hämta dem i studion ända fram till jul!

Mysiga bildvisningar

När man har varit på själva fotograferingen, bjuder jag alltid in till ett bildvisningsmöte. Det brukar vara supermysig! Ni får sitta och titta på bilderna på en stor TV med musik till och det brukar vara en riktig upplevelse. Jag bjuder på någonting att dricka och kakor och sedan har vi en stund på oss tillsammans där ni kan välja ut era första favoriter. Om ni väljer någon av bildvisningspaketen ingår det en bok – så det är ett perfekt tillfälle att välja ut bilder till den. En design som jag gör och mejlar till er som ni sedan får ge kommentarer på. Efter bildvisningen får ni gå hem och tänka och komma med eventuella ändringar eller kommentarer.

Såhär mysigt ser det ut i vår bildvisningshörna!

Drop in vid kajen

För ett par veckor sedan fick jag kontakt med Kerstin som äger @Softhony. En mysig butik med barngrejer och inredning på Sjöviksvägen 51 i Stockholm. Hon föreslog att jag skulle komma och ha en drop in fotografering nere vid kajen i närheten av hennes affär. Jag sa genast ja och planeringen började!

Till skillnad mot tidigare då jag mest marknatsfört mot barn och hundar ville jag verkligen ta fler familjebilder den här gången.  På rekalmaffischen valde jag att använda mysiga familjebilder som jag tog i studion tillsammans med en jättegosig familj för några veckor sedan. jag började även fixa och skriva ut små lappar med information och en fixa med en liten present till alla som kom för att fotograferas. Under tiden fick jag fantastisk hjälp av Kerstin på Softhoney göra reklam både i hennes butik och i andra medier för att nå så många som möjligt.

Och idag var det dags! Jag åkte till Årstadal vid 8:30, och började rigga direkt när jag kom fram med hjälp av Kerstin och hennes supertrevliga man. Fotograferingen skulle börja 10, men redan vid 9:50 började de första familjerna dyka upp. Sedan var det fullt ös hela dagen. Vid lunch tog vi en timmes rast och gick och hälsade på Kerstin uppe i butiken, med direkt på ettslaget var det igång igen med ännu fler besökare under eftermiddagen. Så. Himla. Roligt! Vi drog över på tiden nästan en haltvimme för att hinna med att fotografera alla som kom. Responsen var verkligen utöver alla mina förväntningar.

Jag har haft äran att träffa ett helt gäng härliga familjer, barn och en hund (!) under dagen. Jag har fått busa med barn och prata med trevliga föräldrar och bara göra det jag älskar allra mest; att fotografera familjer!
Det kom barn och föräldrar i alla åldrar, den allra minsta pyttingen som kom in var bara 2 dagar gamal. Så liten och söt.

Under dagen fick vi massor med kommentarer över hur roligt det var med dropinfotograferingen och hur bra det var att vi hade ordnat den. Många som kom berättade att de länge tänkt gå och ta familjebiler hos någon, men att tiden smitit iväg och plötsligt har det gått år utan att man vet vart de tagit vägen. Därför var det perfekt när vi kom och hade fotografering. Nästan alla som kom var från de närliggande husen och vissa hade bara kunnat knata ner ett par våningar.

Jag hade i alla fall en jätterolig dag!

Här är lite bilder på hur det såg ut:

Inspirerande dag med andra fotografer

Idag var jag på workshop tillsammans med fyra andra fotografer där vi pratade om bildvisningar. Bildvisningar är ett nytt koncept jag börjat med för två månader sedan för att kunna ge en extra service till kunder genom att de får hjälp med urval och så vidare.

Det var väldigt intressant och spännande att höra hur en annan fotograf arbetade och få inspiration till hur jag kan lägga upp mina visningar i framtiden. Har många nya ideér, tankar och funderingar att utveckla och spinna vidare på.

I övrigt var det även supertrevligt att få göra någonting tillsammans med härliga kollegor, träffa folk, äta middag på resturang och bara umgås med andra likasinnade fotografer. Verkligen ett tillfälle att få prata, byta erfarenheter och bara umgås med andra som älskar foto lika mycket som jag!

Ska snart sitta ner och skriva ett ordentligt inlägg om bildvisnignar när jag samlat mina tankar lite. Ska verkligen bli kul!

Att kolla ljus inför en utomhusfotografering

I söndags hade jag en bokad familjefotografering vid Ulriksdals Slott. Jag var i god tid, köpte en kaffe, slog på spotify och tog en promenad i det vackra söndagsvädret. Solen sken mjukt mellan träden, fåglarna kvittrade och höstlöven hade precis börjat ändra färg.

När jag har en famijefotografering ser jag alltid till att vara på plats 30-60 min i förväg för att gå runt, kolla ljus, lyssna på musik och känna in miljön. Det är ett perfekt tillfälle att ta det lugnt och komma i stämning inför fotograferingen. Det är som en typ av mini-meditation för själen och sedan går jag till fotograferingen med harmoni och bra energi! Det kanske låter lite flummigt, men det funkar för mig.

Jag började titta på platser som jag trodde skulle kunna passa för en familj med bebis, och det var verkligen så svårt att välja! Så galet mycket fint. Till slut föll det på ljuset.

Tre platser hade jag tänkt titta ut, först en där familjen kunde sitta ner på och där vi kunde ta lite bilder på deras 5 månaders son själv. Jag ville att det skulle synas att det började bli höst, så därför fastnade jag genast för en plats under träden med fina löv på marken.
Men! Det var lite svårt att avgöra varifrån ljuset kom.

Vid sådana tillfällen har jag ett trix. Nämligen den trogna selfien. Jag tar på mitt 24-70, ställer in på 24 mm och tar kort på mig själv från olika vinklar. Joggarna, hundrastarna och söndagspromenerarna kan stirra lite, men det är det absolut värt för att hitta vart jag bäst ska placera familjen när de kommer.

Typ såhär kan det se ut, ni ser nog själva vilket håll jag valde:

När jag hade valt ut den första platsen var det dags för nästa. Ena eller andra hållet mot trädgården. Båda var rätt fina tyckte jag, men i slutänden vart det den nedersta eftersom ljuset var mjukare där och jag slapp vit himmel bakom.

Fotograferingen gick hur bra som helst, sonen på 5 månader var hur go som helst och satt själv för första gången i sitt liv under fotograferingen! Vilken lycka <3

Men för att sammanfatta lite kort. Såhär tänker och testar jag med ljuset inför familjefotograferingar för att slippa konstiga skuggor i ansikten och så vidare. Mycket selfies helt enkelt!

 

Grattis Pontus och Niclas!

Vilken fantastisk dag!!

Idag gifte sig Pontus och Niclas på trappan framför Villa Pauli. Det var så himla fint.

Solen sken och temperaturen var uppemot 25 grader, det var som att sommarens sista dag var ägnad bara till Pontus och Niclas.
Vattnet glittrade när man tittade ut över Villa Paulis gård och 8 svanar simmade invid strandkanten. Det hela var en sensommaridyll, och när vackra gäster kom inpromenerande i smooking, långklänning och med fina frisyrer var det som taget ur en saga.

Hela dagen var så underbar och härlig! Jag har redan börjat ladda in bilder i datorn och ska sitta med urvalet ikväll.

Ha en trevlig helg!

Att vara gäst på ett bröllop

Ni vet när någon klagar över sin trasiga bil och bilmechanikern genast börjar fundera på vad problemet är trots att han inte ens är på jobbet. Eller när floristen kommer på middag hos några vänner och det första hen tittar på är vilka blommor vännerna har. Eller när svenskaläraren stör sig på särskrivningar på sociala medier. Det är att vara lite arbetsskadad.

Och det är jag absolut som fotograf. Igår var jag på mitt 20 bröllop i år. Några vänner till mig gifte sig på en fantastisk gård i Strängnäs med en hejdundrande fest. Jag skulle fotograferat vigsel och porträtt men sedan lägga undan kameran och vara gäst. Tror ni att det gick?  När det är så mycket fint runt omkring kan jag bara inte hålla händerna från kameran!

 

Det började egentligen redan på morgonen. Jag och brudtärnan åkte tillsammans till brudens mamma för att göra oss i ordning inför dagen. Hela tiden fick min D750 ligga nära till hands medan jag fixade smink och hår för att kunna fånga brudens förberedelser, tärnorna, alla systrarna och de andra som kom och gick. Jag kunde liksom inte hålla mig!

Så åkte vi till kyrkan. Jag fotograferade i princip hela vigseln, och blödig som jag är höll jag på att börja gråta flera gånger. Men kameran är lite som ett skydd, som min egen bubbla där ingenting riktigt kan nå mig men samtidigt ser jag allt. Direkt när jag släppte ner kameran och kramade brudparet innan de skulle gå ut till väntande familj och vänner började tårarna rinna hejdlöst.

 

Det tog en timme att åka från vigseln till festlokalen och platsen där vi skulle fotografera porträtt. Jag fick smita upp med serveringspersonalen och ta duktningsbilder i en helt underbart dekorerad lokal. Rosemarin och rep låg bundna runt inbjudningarna (och doftade man på dem tillsammans fick man en sensationell blandning av tjära och kryddor i näsan. Wow!)

När vi fotograferat porträtten i en närliggande fårhage var tanken att jag definitivt skulle sluta fotografera. Men gästerna hade satt sig till bords i skenet av lyktor med levande ljus, en fantastisk buffe togs fram och talen drog igång. Kunde jag stoppa ner kameran i väskan? Svar nej! Min kamera fick ligga som en extra potatis bredvid min tallrik under hela middagen. Jag upplevde alla tal genom den, applåder, skratt och mina vänner.

Middagen drog ut på tiden, men vid 12-snåret kom dansen igång. Nästan alla på plats inklusive jag själv dansar bugg, så det var dansbandsmusik och svenska klassiker varierat med spotifys topplista som en DJ skickligt lät flyta över i varandra. ”Nu ska du väl ändå lägga undan kameran och slappna av?” Frågade min kompis. Hände det? Knappast. Jag dansade runt med kameran i omgångar och tog kort på alla glada och dansande gäster. Rummet dunkade av musik och jag fick lätt kramp i armarna av att hålla upp kameran medan jag dansade samtidigt.

Jag älskar verkligen mitt jobb, jag ÄLSKAR det. Och jag kan inte hålla fingrarna ifrån avtryckarknappen även om man ibland borde. Nackdelen är att man blir bara 80% delaktig. Någonstans är det också en roll, där jag är en viss person med en viss uppgift. Istället för att bara vara en glad gäst som skrattar tillsammans med vänner. Men hur kan man låta bli när det är så förbannat kul att fotografera?

Bilderna är från Jocke och Cillans testfotografering i september förra året.


Linnea och Christoffers bröllop

Linnea och Christoffers bröllop

Det var en gång..

… 1:a maj. Söndagen då Linnea och Christoffer sade ja till varandra på Waldemarsudde. Jag frågade dem innan hur det kom sig att det valt just 1 maj. Linneas svar var utan tvekan eller eftertanke ”Vi vill alltid vara tillsammans på vår bröllopsdag, alla år framåt. Och eftersom man alltid är ledig på 1 maj kommer vi alltid kunna spendera hela dagen, bara jag och Christoffer.” Jag tyckte att det var väldigt fint.

Vi hade gått om tid för porträtten, och vandrade runt på waldemarsudde och hade två trevliga timmar tillsammans med mycket skratt och bus. Christoffers ständiga kommentar var ”Vi skojar till det lite!” Och sedan gjorde han någonting tokigt, roligt och oväntat. Linnea hängde på och tillsammans var de en så härlig duo att man inte kunde annat än att skratta hela tiden.

Vigselceremonin skedde i det lilla kapellet ut mot vattnet med bara den närmaste familjen. Om man räknar med mig, brudparet och vigselförättaren var vi 10 människor och 1 hund. Jag tror att allihopa fällde en eller två tårar. Det var så fint, enkelt och intimt.

 

Grattis till er Linnea och Christoffer!

Amanda och pojkarna

Igår kväll träffade jag Amanda, Milton 3 år och Manuel 1,5. Det vart en lite annorlunda fotografering med mycket rådjursjakt. (Milton har en pistol som han skjuter rådjur med tillsammans med sin pappa Dennis som är jägare.) Det var inte helt enkelt att få dem alla med på en bild. Milton ville helst göra sina egna lekar och Manuel var för liten, så vi sprang runt, spanade efter vilda djur, sjöng sånger och gjorde mindre uppdrag. Och hade bara allmänt kul ihop!

Vi fick några fina bilder på dem tillsammans när Milton och Manuel skulle balansera på en nedfallna trädgren. Och en krambild när Milton insåg att hans fina mamma frös utan sin jacka. Så han behövde värma henne eftersom han var så varm själv. Hur gulligt som helst! Sedan fick han visa hur stark han var genom att krama henne jättejättejättehårt!

När vi hade jagat rådjur en stund satt vi ner och sjöng sånger. En av Amandas sånger slutade med ”Så kom det massor med såpbubblor!” Och i den vevan mindes jag att jag hade såpbubblor i min magiska väska!
Det är vanligtvis ingenting jag använder i första taget – men på dessa, aningen svårflörtade killar som fortfarande var så pass små tänkte jag att det nog skulle vara perfekt. Och det var det! När jag drog upp såpbubblorna tändes en helt ny gnista i båda killarnas ögon, och Milton gav mig till och med äran att hålla i hans väl omhändertagna pistol bara så att han kunde blåsa. Så spenderade vi 15 minuter eller så med att blåsa, jaga och skjuta såpbubblor. Milton blåste mest och ropade på oss andra att vi måste fånga spåbubblorna!!!

Efter en timmes intensivt busande avslutade vi med beröm och godis. De fick varsinn klubba mot att de satt bredvid varandra och sa KLARA FÄRDIGA GÅ!

Milton ville inte åka hem sedan. Han ville jaga mer rådjur i skogen och se vad som mer fanns i min magiska väska! Men jag sa att han snart fick komma tillbaka igen.

 

Summering från fotograferingen?

Vissa åldrar är knepigare att fotografera i än andra. Jag spenderade mycket tid med att leka, och kameran fick åka upp när det kom ett bra läge. Det är viktigt att bygga ett förtroende så att barnen tycker att det är roligt att leka med en och litar på en. Det krävdes mycket improvisation idag från min sida, Manuel var så pass liten att han inte riktigt förstod och Milton var bara 3 med mycket rådjursjägarlust! Och det är så det är, då får man ta vara på de fina egenskaperna barnen har, fotografera det som händer och leka och busa ihop. Sedan kanske man inte kan göra alla lekar man planerat i förväg – so be it! Jag är nöjd över dagens fotografering och jag tror att Manuel och Milton hade riktigt riktigt roligt!

Min absoluta favoritbild från fotograferingen vart inte den mest perfekta – men en bild som jag skrattade länge åt och som jag tyckte gestalltade syskon nära i ålder ganska bra. Jag vet inte varför men den får mig att le! Så typiskt syskon..

Sista dagen som anställd!

I fredags jobbade jag min sista dag på Looklet. Det var en helt fantastisk sista dag! När jag kom till jobbet hade de andra klistrat fast hjärtballonger på min skärm och fina fotografier. De spelade disneymusik högt i högtalarna trots att klockan var 9:15 (jepp jag var sen. Alla andra dagar brukade jag vara på jobbet kl 7!) och det var fullt med folk som jobbade.

Jag höll nästan på att börja grina, men höll mig. Visste att det antagligen var bättre att spara tårarna till senare.

Vi jobbade ett par timmar, och sedan gick hela avdelningen ut på lunch. Det var jättetrevligt, vi åt på nått kinesiskt ställe eller så med väldigt god mat. Jobbet bjöd mig, det var supertrevlig stämning och jag tror att alla undrade ”Varför krävs det att någon ska sluta till att vi alla ska äta lunch ihop!?”. Jag hoppas att de är någonting som de andra fortsätter med.

Vid 16 fikade vi på kontoret, allihop. Emese hade bakat jättegott och vi drack kaffe och höll på med face swap. Jag fick en fin vas och jättevackra blommor som doftade såå gott. Tror att det var någonstans här som jag började grina för första gången – men inte sista.

Dagen gick väldigt fort. Jag jobbade inte vidare mycket, gjorde bara klart min modell, lämna över datorn och åt. Vi var ett gäng som skulle gå på AW efteråt, och när jag stod där framför dörren och insåg att jag från och med i denna stund inte kommer att jobba mer på Looklet, började jag storböla. Lämna nycklarna, datorn och allting annat som jag annars brukade ta med mig hem.
Toppen av isberget var när Zoran (den enda utanför vår avdelning som faktiskt sa hejdå, det var så jag ville ha det) kom fram och gav mig en kram. Sen grinade jag typ hela vägen till baren. Typiskt mig!

Väl utanför dörren kändes det nog ändå som att en sten släppte lite – jag var fri nu. Även om mina arbetskompisar på Looklet var helt fantastiska så passar det inte mig att jobba där. Jag är så glad för all den uppskattning alla på avdelningen visade mig.

Vi hade en supertrevlig kväll med mycket skratt och face swap. Josef kom också och det var så roligt! Vi åkte hem vid 12-tiden med glatt humör och redo för nya utmaningar. Att var fotograf på heltid. Ganska jäkla coolt alltså!

Workshop med Juliana Wiklund!

Tjoho vad kul!

Jag har nu påbörjat mitt mål att bli certifierad playful heart fotograf. Första steget var att gå Juliana Wiklunds workshop i familjefotografering.

Vi började dagen hemma hos Juliana med planering, genomgång av dagen och upplägget. När vi satt där och pratade, drack te och hade trevligt vart himlen kolsvart och det började ösregna! Typiskt! Tur att vi skulle göra den praktiska biten vid Stadshuset under tak. Vi skulle träffa sammanlagt 6 familjer, först fotograferade Juliana två st, sedan fotograferade jag och Kristin (den andra deltagaren) två familjer var.

Jag var lite nervös faktiskt, jag har inte tidigare gått på fotografworkshop och jag visste inte alls hur det skulle gå till! Men stämningen var avslappnad och trevlig och jag kände mig genast som hemma i den lilla gruppen.

Juliana fotograferar

 

Och det var helt fantastiskt! Jag stod och log och skrattade hela tiden bakom hennes rygg. Lika så gjorde Kristin när jag kikade under lugg på henne. Så mycket energi, glädje och kärlek! Det var intressant att se hur pojkarna i tidig tonår från början var ganska spända och inte ville vara nära varandra – och sedan i slutet satt de och höll om varandra och skrattade ihop. Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att vara med henne när hon jobbar igen! Så roligt att se.

Så var det min tur!

 

Jag kände mig faktiskt ordentligt nervös när första familjen kom. En mamma Cajsa och en dotter Liv på 5 år. Jag tog fram min kanin Elsa, satte mig ner på huk och hälsade på Liv. Hon var ganska blyg i början, men öppnade snabbt upp och vart superbusig!! Vi började att fotografera vid den gula väggen som är så vacker vid stadshuset. Regnet hade slutat och molnen lättat så himlen var klart ljusgrå. Liv var söt, tog av sig glasögonen och kramades gärna med sin mamma.

När vi hade fotograferat klart pratade jag lite med Juliana, fick tips och trix på hur jag skulle kunna få ett bättre ”flow” i mina lekar och inte låta kameran ta över för mycket, i första hand ägna all min odelade uppmärksamhet mot barnen och familjen, medan kameran bara skulle ”komma upp” som av automatik.

Andra fotograferingen

 

Efter en kort stunds feedback kom nästa familj, en mamma, pappa och två tjejer på 3 och 5 år. Den yngsta lilla flickan var väldigt blyg och ville inte släppa sin mamma över huvud taget. Under fotograferingens gång blev hon modigare och modigare, och i slutet vågade hon faktiskt sitta själv på en bänk själv och titta efter djur i kameran.

Det gjorde att jag fick lov att kasta om det jag planerat en hel del, komma på nya saker och improvisera. Genomgående i hela fotograferingen hade jag ett mycket bättre flow än tidigare, det vart inte några hack, allt flöt på rakt igenom och jag är jättenöjd med min prestation.

Även Juliana sa att det hade varit stor skillnad på mitt flow i den här fotograferingen och att jag skulle vara riktigt nöjd – vilket jag är! Trots att lilla tjejen inte ville vara med lyckades jag jobba runt det och fick riktigt bra bilder ändå.

Sammanfattningsvis

Det var en väldigt lärorik dag, men praktisk träning och bra feedback. Jag är jätteglad att jag gick och ska nu hem och få upp rutinen på barn och familjer. Så roligt!

 

Att tänka på när du väljer bröllopsfotograf – Jakten På De Perfekta Bröllopsbilderna

Här börjar Jakten På De Perfekta Bröllopsbilderna!

När ni sitter i soffan om tio år, lutade mot varandra under en mysig filt och tittar på bilderna från er bröllopsdag hoppas jag att ni kommer känna samma känslor som ni kände när ni gifte er. Kärlek, kärlek och ännu mer kärlek!
För att bilderna ska bli precis så fantastiska som er dag var, är det viktigt att se till att välja rätt fotograf för er. Den där fotografen vars bilder ni beundrar och tänker ”Åh sådär önskar jag att mina bröllopsbilder kommer att bli”. Det ska kännas rätt i hela magen!

Här kommer lite tips på vägen mot jakten på de perfekta bröllopsbilderna.

Steg 1 – Var ute i god tid!

Här är det allra första steget. Ofta är jag och mina kollegor uppbokade långt i förväg, speciellt under sommarmånaderna. Vill du vara säker på att få din favoritfotograf är det bäst att boka så tidigt som möjligt! Har du oturen att kontakta en fotograf som redan är uppbokad, be om rekommendation till någon annan med samma bildstil. Vi har ett brett kontaktnät och kan ofta hjälpa dig till någon av våra duktiga kollegor.

Steg 2 – Hitta en fotograf

Bröllopsfotografer är oftast helt fantastiska människor. Många är extremt kreativa och kära i kärlek. Vi kan göra nästan vad som helst för att fånga den perfekta bröllopsbilden. Jag har själv klättra i träd, vingla omkring på stegar och kravlat runt i rabatter.

Du hittar oss lättast genom att använda google, facebook eller genom rekommendationer av vänner och bekanta.

Steg 3 – Bildstil

Alla fotografer har olika bildstil. Vi ser världen på olika sätt, väljer olika vinklar och har olika sätt att redigera på. Vissa fotograferar uppställt. Medan andra fotograferar mer dokumentärt och följer efter er som en liten skugga. En tredje får er att skratta hejdlöst och sedan kramas intimt. Det finns lika många varianter på bildstilar som det finns fotografer. För att ta reda på vilken stil en viss fotograf har, titta på tidigare bröllopsbilder. Där kan du se hur fotografen har presterat tidigare och om hen håller jämn kvalité.

Det kan också vara en fördel att sätta sig en stund och tänka igenom vad för typ av bilder ni tycker om. Tycker ni om ljusa och lätta bilder? Glada och färgsprakande med hård kontrast, eller mörkare och stämningsfulla?
Även saker som: Vill ni bli uppställda och poserade, eller en fotograf som får er att leka och stoja framför kameran. När ni kontaktar en fotograf, var inte rädd för att fråga hur hen jobbar.

Steg 4 – Träffa er fotograf

Innan bröllopet kan det vara skönt att träffa er fotograf för att få ett ansikte på den person som kommer att följa med er under er stora dag. Det kan även vara smart att boka en parfotografering eller pre-shoot i förväg för att få känna lite hur fotografen jobbar. Detta för att ni ska få chans att lära känna varandra och känna er bekväma.

När ni träffar en bröllopsfotograf ska ni såklart fråga allt ni undrar över, det är bra att vara lite förberedd och ha skrivit ner en lista innan. Här nedan är några saker som kan vara bra att fråga.

Steg 5 – Bra frågor att ställa till en bröllopsfotograf

 

 • Har fotografen ett avtal?
  När ni bestämt er för en fotograf är det alltid bra att skriva ett avtal. Läs igenom avtalet noga och fråga om någonting är oklart. Här ska allt viktigt framgå om betalning, eventuell reseersättning, hur många bilder som skall levereras o.s.v.
 • Vad ingår i fotograferingen?
  Hur många bilder får ni? Måste ni köpa bilder i efterhand? Vill ni endast ha digitala filer eller färdiga produkter så som utskrifter och fotoalbum? Vad för typ av paket har fotografen? Vissa fotografer har färdiga paket, och andra tar betalt per timme och levererad bild. Fundera på vilket som passar er och er budget bäst.
 • Har fotografen F-skatt?
  Det är viktigt att fotografen ni anställer är godkänd för F-skatt eller på annat vis får sälja tjänster. Läs mer om det på skatteverkets hemsida.
 • Har du en backupkamera och minneskort?
  Om olyckan är framme och en kamera går sönder, har en professionell fotograf alltid med sig en backup. Se till att fråga om det innan så att ni inte blir utan bilder om tekniken strular. I många moderna kameror kan man fotografera in på dubbla minneskort – så om ett går sönder har man ändå dubbelt. Detta kan också vara värt att fråga om.
 • Vad händer vid sjukdom?
  Står det med någonting i avtalet om vad som händer vid sjukdom? Betalas summan tillbaka? Hjälper fotografen till att hitta en annan fotograf med liknande bildspråk?
 • Hur får bilderna användas?
  Det är bra att prata med fotografen om hur bilderna får användas. Har ni rätt att ge bort en bild till designern som gjort klänningen? Har ni rätt att ge bort en bild till en släkting? Kommer det vara ett copyrightmärke på era bilder? Får ni publicera bilderna på facebook? Det är även viktigt att tänka på hur fotografen får använda era bilder. Får fotografen visa upp bilderna från erat bröllop i sin portfolio? Får fotografen sälja bilden till en stor tidning utomlands? Se över vad det står i avtalet om användningsrättigheter och fråga om ni är osäkra!
 • Hur lång leveranstid är det?
  Ofta har fotografer fler bröllop under sommaren än erat, och leveranstiderna varierar helt. De kan vara 2 veckor, 8 veckor, 16 veckor eller någonting helt annat. Det är bra att detta står med i avtalet, så att du vet vad du kan förvänta dig och inte blir besviken om det tar ett par veckor innan du får bilderna.

 

Steg 6 – Andra frågor som är bra att diskutera med din fotograf

 • Vart ska vi vara om det blir regn?
 • Kommer vi hinna med att fota porträtt i solens sista strålar?
 • Får fotografen får ta del av maten under kvällen?
 • Har fotografen tips på ljus i festlokalen?
 • Är det lämpligt att gästerna fotograferar under vigseln eller stör det fotografen?
 • Går det att göra efterbeställningar så som fotoalbum och utskrifter?

Vill ni ha mer tips kring bröllop och fotografering?

Följ nyhetsbrevet genom att skriva in mejladressen i banderollen nederst på hemsidan (du ser den om du scrollar med musen uppåt!). Varje månad skickas det ut ett mejl med en sammanställning av månadens blogginlägg. Där finns det bröllopstips som detta, foto och redigeringstutorials och mycket inspiration!

Avslutningsvis..

Nu har ni fått några tips när ni letar bröllopsfotograf, jag hoppas att de var till nytta. Har ni frågor kring inlägget eller annat, mejla info@elinselin.com.

Stort lycka till med att hitta er bröllopsfotograf!

Bilderna i inlägget är tagna utav:

logga

Fotografering på Brukshundklubbarna

Fotografering på Brukshundklubbarna

Välkomna till fotografering på Brukshundklubbarna!

9/12 – Botkyrka BK
Förbokning via denna länk: https://www.timecenter.com/fotografelinselin

10/12 – Stockholm Södra BK
Förbokning genom att mejla: hus@ssbk.se

15/12 – Solna Sundbyberg BK
Förbokning via denna länk: https://www.timecenter.com/fotografelinselin

Passa på att ta riktigt bra studiobilder till julkort, julklapp eller bara för att det är så härligt med fina bilder!
Du kan fotografera din hund, ditt barn, dig själv eller varför inte alltihop tillsammans?

Fotograferingen är gratis, och du betalar per bild du köper.
Priser:
500kr för en högupplöst bild digitalt
1000 kr för 3 högupplösta bilder digitalt
1200 kr för 5 högupplösta bilder digitalt

Priser för utskrifter och julkort kommer.

För att läsa mer om Fotograf Elin Selin gå in på www.elinselin.com eller besök facebooksidan: Fotograf Elin Selin
Frågor mejlas till info@elinselin.com

12278745_1678204042466481_1131117389288271854_n

 

Black Friday Erbjudande!

blackfriday

Att fånga ögonblick och skapa minnen
Passa på att ge dig, familjen eller någon annan världens bästa julklapp! 30 minuter av skratt, bus och vackra bilder tillsammans. En stund att släppa vardagen, ha roligt och bara vara med varandra.

Jag fotograferar alltifrån porträtt, familjer, gravida, barn och hundar.
Erbjudandet gäller fotografering bokad 27/11 2016 och kommer att ske i Tullinge, antingen utomhus eller hemma hos dig. Fotograferingen måste genomföras senast 5 månader efter bokningsdatum.

Går att köpa som presentkort.

För att boka, mejla info@elinselin.com eller skicka in via det här formuläret.

*Bilderna kan komma att användas i min portfolio & betalningen sker direkt vid bokning
Annelie

Annelie

 Det var en gång..

…En Annelie, tre hundar och en augustikväll då vädret gick från mulet till fantastisk solnedgång.

Annelie hade pratat med mig innan, motljusbilder vill jag ha skrev hon på mejlen. Roligt tänkte jag. Motljus är alltid lite av en utmaning, speciellt om det inte finns träd eller sådant som dämpar.

Vi fokuserade mest på äldsta hunden, Jack. Så glad och go. Sprang runt som en liten turbonisse och man kunde inte alls tänka att han hade så många år på nacken. Och oj så många bilder det vart! Myggen bet sönder benen på oss, men det var så vackert ute och kameran gick varm.

En jättehärlig kväll med trevliga människor och urfina hundar!

 

 


 

 

Isabelle & Donatello

Isabelle & Donatello

Det var en gång..

Ett ungt par som älskade varandra och hade varit tillsammans i många många år. De hette Isabelle & Donatello. De bestämde sig för att älskar varandra resten av livet och bjöd in sina familjer till vigsel. 8/8 2015 sa de ja till varandra framför släkt och vänner. Med solosång från närstående och en sol som sken över dem. Så vackert, enkelt och rätt!

 


 

Johanna & Fredrik

Johanna & Fredrik

Det var en gång..

..en regnig dag i slutet av Juni. Stranden var tom och öde, inte alls som man tänker sig en sommarkväll under alla badälskares högsäsong. På något vis fanns det ett lugn över platsen, övergiven från nedkylda semesterfirare. Det var platsen vi träffades på. Jag, Johanna och Fredrik. De var så gulliga och fina mot varandra. Medan vågorna brusade i bakgrunden och regnets stillhet fick bilderna visa hur mycket de älskar varandra.


 

Bröllopsmöte med Jonna & Joel

Bröllopsmöte med Jonna & Joel

 

Med vaniljbullar och saft i väskan plockade jag upp Joel & Jonna vid Tullinge Station i tisdags. De ska gifta sig i höst och vi hade fått kontakt via ett bröllopsforum där de letade fotograf till sin dag. Efter en hel del chattande fick vi äntligen ses och prata igenom deras bröllopsdag med allt vad det innebär.

De är extremt härliga, öppna och glada människor och det kändes genast väldigt bra!

Vi började fotografera vid 20-tiden på kvällen. Solen stod lågt mellan träden och sken in över busksnåren. Jonna och Joel skrattade och busade mycket ihop och jag fick en inblick i deras kärlek till varandra.

Det är därför jag älskar kärleksfotograferingar så mycket! För en timme eller så får du som fotograf dela deras känslor för varandra, möta dem och anpassa dig och dina ideér efter deras personligheter. Och sedan, till råga på allt, fånga ögonblicken med kameran! Det är helt fantastiskt att få ha ett sådant jobb.

Efter en så härlig kväll gick jag hem med massor av kärlek i magen och gav min sambo en riktigt stor kram!

Facebookanpassade(18)

 

 


 

Johanna & Sebastian

Johanna & Sebastian

Förra helgen åkte jag till Enköping och fotograferade Johanna & Sebastians bröllop. Regnet öste ner, vigseln var utomhus och alla var blöta och kalla – men det spelade liksom ingen roll. Så himla vackert! Det är någonting speciellt med Johanna & Sebastian, när de är i närheten känner man luften vibrera av kärlek.

Jag önskar dem all lycka – de är fantastiska.

20150530_2871

 

 


 

 

Jenny

Jenny

I måndags mötte jag Jenny vid Hågelby och tog lite bilder på hennes stora, fina mage. Så spännande! Det är inte alls långt kvar tills de får en ny liten familjemedlem.

Kvällen var blåsig utan att vara kall med helt fantastiskt ljus! Jenny var avslappnad och vacker framför kameran – kunde helt enkelt inte ha blivit bättre!

 

 


 

Emelie & Jonas

Emelie & Jonas

Vackra Emelie & Jonas!
Förra veckan träffade jag dem nere vid Tullingesjön för att ta lite bilder, och de var så fina tillsammans! Busiga och fnittriga och fulla av kärlek.

I mitt fotograferande tyckte jag att jag anpassade invitsen bra till deras personlighet, skippade det jag kände inte skulle funka och improviserade nya saker. På det hela taget kändes det väldigt bra!

 


 

 

Fredrika & Joel

Fredrika & Joel

Kvällen var regnig och kylig, det var inte alls trevligt väder för en fotografering men jag, Fredrika och Joel bestämde oss för att trotsa vädergudarna och träffas i alla fall.
Och oj så fint det blev! Fredrika och Joel skrattade och skojade med varandra hela tiden och det syns verkligen i bilderna – kärlek!

 


 

 

Aska

Aska

 

I måndags fotograferade jag Aska vid Gömmaren. Hela fotograferingen var bara fantastisk. Aska var enkel och positiv till alla tokiga påhitt och bilderna vart så fina!

Jag har inte tidigare varit vid Gömmaren, men vilken plats! När jag kom ner och landskapet öppnade sig för mig tappade jag bara hakan. Det fanns så många möjligheter och miljöer att utnyttja på en liten yta. Hela kullen var fylld av vildvuxna trädrötter (se bilden längst ner), vatten med liten sandstrand, klippor, en bergsbit med knallgul sand där man fick lite ”USAbergskänsla”

Så rolig fotografering, både Aska och hennes matte är sådana härliga individer och glädjespridare!

Beloved

Att fånga kärlek på bild är inte enkelt, kärlek kan vara alltifrån en kyss, en rörelse eller en snabb blick…

Under våren vill jag lära mig att fånga kärleken på bild – på riktigt. Av den anledningen kommer jag att gå en utbildning i beloved fotografering. På en belovedfotografering får paren en stund tillsammans för att minnas varför de blev kära, och berätta för varandra hur mycket de älskar varandra, samtidigt som de får fina bilder med äkta känslor.

Därför söker jag nu par att träna på, skicka ett mejl till info@elinselin.com eller ett PM på min facebooksida http://facebook.com/elinselinfoto och berätta lite om dig och din partner.

Som par måste ni ha möjlighet att göra lite förberedelse inför fotograferingen och sedan även en utvärdering efteråt. Ni får alla utvalda bilder från fotosessionen högupplösta och för web. Bilderna kommer att användas i min marknadsföring (men ej säljas vidare såklart)

Hör av er om ni är intresserade! Fotograferingarna sker i Stockholm på helger i februari/mars.

20140511_9375 20140511_9168

Marcus & Camilla

Åh så härligt glad jag är efter dagens fotografering! Testade för första gången att använda mig av beloved-teknik och det var så fantastiskt roligt! Vi skrattade hela fotograferingen igenom.

 

20140427_6181 20140427_6135-2 20140427_6239 20140427_6435