I söndags hade jag en bokad familjefotografering vid Ulriksdals Slott. Jag var i god tid, köpte en kaffe, slog på spotify och tog en promenad i det vackra söndagsvädret. Solen sken mjukt mellan träden, fåglarna kvittrade och höstlöven hade precis börjat ändra färg.

När jag har en famijefotografering ser jag alltid till att vara på plats 30-60 min i förväg för att gå runt, kolla ljus, lyssna på musik och känna in miljön. Det är ett perfekt tillfälle att ta det lugnt och komma i stämning inför fotograferingen. Det är som en typ av mini-meditation för själen och sedan går jag till fotograferingen med harmoni och bra energi! Det kanske låter lite flummigt, men det funkar för mig.

Jag började titta på platser som jag trodde skulle kunna passa för en familj med bebis, och det var verkligen så svårt att välja! Så galet mycket fint. Till slut föll det på ljuset.

Tre platser hade jag tänkt titta ut, först en där familjen kunde sitta ner på och där vi kunde ta lite bilder på deras 5 månaders son själv. Jag ville att det skulle synas att det började bli höst, så därför fastnade jag genast för en plats under träden med fina löv på marken.
Men! Det var lite svårt att avgöra varifrån ljuset kom.

Vid sådana tillfällen har jag ett trix. Nämligen den trogna selfien. Jag tar på mitt 24-70, ställer in på 24 mm och tar kort på mig själv från olika vinklar. Joggarna, hundrastarna och söndagspromenerarna kan stirra lite, men det är det absolut värt för att hitta vart jag bäst ska placera familjen när de kommer.

Typ såhär kan det se ut, ni ser nog själva vilket håll jag valde:

När jag hade valt ut den första platsen var det dags för nästa. Ena eller andra hållet mot trädgården. Båda var rätt fina tyckte jag, men i slutänden vart det den nedersta eftersom ljuset var mjukare där och jag slapp vit himmel bakom.

Fotograferingen gick hur bra som helst, sonen på 5 månader var hur go som helst och satt själv för första gången i sitt liv under fotograferingen! Vilken lycka <3

Men för att sammanfatta lite kort. Såhär tänker och testar jag med ljuset inför familjefotograferingar för att slippa konstiga skuggor i ansikten och så vidare. Mycket selfies helt enkelt!