Den viktiga dagen var här! Vi vaknade upp, taggade som bara den till vad som uppenbarligen var motsattsen till solsken och fågelkvitter – det vill säga fullskalig storm! Vi insåg genast att det inte gick att åka till Vík och södra Island som vi planerat, vägarna dit var alldeles för svåra och bilar hade tydligen blåst av vägarna och utför klippkanter.
Vi laddade om, ändrade planeringen och började morgonen med att springa ner till butiken bredvid vandrarhemmet och köpa islänska tröjor, japp vi behövde verkligen springa för regnet piskade och blåsten ven. Jag köpte en mörk med fina mönster som jag verkligen älskade, men den kostade nästan 20.000 islänska kronor. 20 tusen! Galen valuta.

Såhär mysig var butiken:

Efter det tog vi oss till mataffären och försökte handla dagens lunch – med en vegeterian och en som är allergisk mot allt var det inte direkt en dans på rosor. Efter mycket kämpande lyckades vi få ihop någonting som mer eller mindre såg ut som lunch. Vi rusade ut till bilen i regnet och åkte för att hämta upp Annie och Liam, paret från USA som bokat mig på Island.

När vi hämtade upp Annie och Liam utanför deras hotell tänkte man ju att nu hade vinden kunnat avta och regnet sluta. Gjorde det det? Näpp inte ett dugg! Vi åkte till konserthuset Harpa och var där tills det ljusnade utomhus och två timmar till. Det var verkligen typ världens ballaste byggnad med superhäftig architektur! Glas, speglar och fönster överallt som vette ut mot ett stormande hav. Emma tog några häftiga bilder behind the scenes på när jag fotograferade Annie och Liam.

Kolla in:

 

När det hade ljusnat försökte vi oss på några snabba bilder nere vid havet, men det gick inte att stå upp Liam klamrade sig fast i Annie så att hon inte skulle blåsa bort och jag välte gång på gång där jag satt på knä. Vi gav upp den idén ganska kvickt, folk omkring oss höll i saker för att inte blåsa bort eller ramla och vi stod där, några meter från vattnet och tog bilder. Galna fotografer!
Vi valde istället att ta bilen in mot stan istället, precis när vi hoppade in och höll på att fixa med gps’en kom det en vindby så att det kändes som att hela bilen skulle följa med! Har aldrig varit med om någonting liknande.

I stan gick vi runt och fotograferade street art (Liam var väldigt förtjust i det!). Det fanns så mycket fin konst och jag blev verkligen förvånad över hur mycket coolt det finns i Reykjavik! Vi tog även bilder mitt i stan (och hittade den där balla skylten på bilden under, en översättning från isländska till engelska) och tog bilder i stan och vid kyrkan. Vi hade tänkt åka upp i kyrktornet men kön var hur lång som helst så det blev inte så. Någonstans mellan kyrkan och bilen hör jag Emma skrika bakom mig, hon typ blåser bort tillsammans med sitt pannband. Helt galet!

Vi avslutade förmiddagens fotografering med att ta bilder vid Islands minsta vattenfall. Det var absolut inte 60 meter (ja kanske 60 cemtimeter om ens det) men det var i alla fall ett vattenfall. Sedan åkte vi tillbaka till vandrarhemmet för att vila några timmar innan det var dags att gå ut och ta kvällsbilder.