Den här dagen alltså.. wow vilken dag!! Vi har hunnit med så galet mycket saker och kört många många mil med vår härliga hyrbil. Därför kommer jag garanterat behöva dela upp det här inlägget för att få med alla häftiga grejer vi har fått uppleva.

Morgonen började med en riktigt härlig frukost på hotellet. (eller ja, eftersom jag försöker hålla mig till paleo var min frukost sådär bra men Josefs frukost var väldigt rejäl!). Vi hade vaknat ganska mycket tidigare än vi hade räknat med och tänkte därför med att komma iväg tidigare vilket var bra!
Innan vi åkte frågade om sista-minuten-tips av fantastiska Jennie som är en expert på Island, och vi fick så många tips och ideér! Hon ringde upp direkt och kom med flera stycken ”must see”-grejer som vi genast skrev upp vägbeskrivningen till. Hon är verkligen så gullig!

Hon tipsade bland annat om våra två första stop – ett lavafält och en ett bergspass.

Eldhraun – Lavafälten

När man kör genom Island förrändras allting hela tiden. Landskapet, färgerna och vädret. Man vet aldrig vad som finns bakom nästa berg eller vad som kommer fram i molndimman. Någonting som är helt fantastiskt att se är lavafälten. Speciellt Eldhraun med sina gröna färger som breder ut sig kilometer efter kilometer. Det är minnen från ett av välrdens största och gifitgaste vulkanutbrott mellan 1783 och 1784 och helt annorlunda från allt jag sett tidigare. Läs mer om Elshraun här! Josef verkligen älskade lavafälten och vi stannade där för att ta lite bilder, tur som vi hade hittade vi en man som kunde ta ett kort på oss tillsammans, Så roligt att ha ett par bilder på oss tillsammans också!

Vi stannade för att tanka och lyckades självklart göra bort oss inför personalen i butiken. Vi försökte fortsätta att tanka vår redan fulltankad bil och det vart disel ungefär överallt. De fick sig ett gott skratt när vi kom in och desperat försökte förklara att mätaren på hyrbilen var trasig. Vi visste  faktiskt inte hur mycket bensin som fanns kvar! Mycket mycket möjligt att de tänkte någonting i stil med ”tokiga turister som inte kan tanka”.

Fjaðrárgljúfur – Ett bergspass

Efter det korta stoppet fortsatte vi till Fjaðrárgljúfur, lite skämmiga och med mycket disel på händerna. Men vi glömde genast bort händelsen när vi kom fram. Fjaðrárgljúfur är ett bergspass på södra Island som tros har formats under Istiden för nio tusen år sedan. Och det var bland det tuffaste jag har sett. Det var verkligen någonting utöver det vanliga och tog andan ur oss flera gånger. Vilken vild plats! Den var ju dock ganska turistiserad och hade många andra besökare. Trots det älskade jag verkligen utsikten och den häftiga naturen. Tog massvis med bilder! Josef lånade min ena kamera och fotograferade flitigt han också. Han har börjat lära sig mer och mer om fotografering och är så duktig. Läs mer om Fjaðrárgljúfur här!

Innan vi gick tillbaka ner till hyrbilen bad vi några turister att ta en bild på oss. Ni ser den längst ner i inlägget sedan. Den bilden verkligen älskar jag! Den kommer garanterat hamna på väggen när vi kommer hem igen <3

Såhär började alltså vår andra dag, med Fjaðrárgljúfur och lavafält på vindarnas ö. En bättre början kunde den absolut inte ha haft!

Fjaðrárgljúfur och lavafält på vindarnas ö.

Har ni kikat gårdagens inlägg om resan? Läs det här!